Strahovi pred meditiranjem – kako se z njimi soočiti?

Karmen se je soočala z ogromno strahovi pred meditiranjem. Jaz sem bila za meditacijo zelo odprta, brez strahu in že od prvega trenutka dalje uživala v notranjem svetu. Karmen pa se je meditiranju upirala. Takrat nisem razumela čemu takšno upiranje. Nenehno mi je dejala, da ne čuti, da bi bila meditacijo zanjo. In, da je “povezovanje s sabo” vaja dovolj za spremembno v njenem življenju. Vendar jaz sem čutila zanjo drugače. Vedela sem, da jo ne smem siliti saj to ni nikoli pravi način. Zato sem pristopila do nje na način, da sem ji razložila moje čutenje, ki mi je govorilo, da se naj poda na meditiranje.

Karmen se je še vedno močno upirala ampak v tistem obdobju se je soočala tudi z zelo močno vročino v trebuhu, na zgornjemu delu nog in reproduktivnem delu. Vročina je postala tako neznosna, da jo je prisilila oditi v meditiranje. Na koncu se je izkazala več kot pravo zlato za njeno trpljenje.

Če je tebe tudi strah meditiranja potem ti spodaj podajam nasvete kako pristopiš k začetnemu meditiranju tako kot je pristopila Karmen: Pedlagam ti, da najprej meditiraš s prižgano lučjo ali podnevi. Ob sebi imej osebo, ki ji zaupaš in naj bo v času meditiranja poleg. Vse dokler ne spoznaš in občutiš kako varno je vstopati v svojo globino. Ko začutiš, da lahko meditiraš sam-a oz. z ugasnjeno lučjo, sledi tem občutkom.S časoma bodo strahovi pred meditiranjem izginili.

Karmen sem kasneje vprašala česa jo je bilo pravzaprav strah?

Zaupala mi je, da jo je bilo strah kaj lahko o sebi in v sebi odkrije zaradi meditiranja. Vprašaj se tudi ti česa te je strah v resnici? In si dovoli občutiti te strahove. Ravno tako ozavesti, da vstop v svojo globino te popelje na najbolj varno mesto, kjer si popolnoma zaščiten-a. Ravno tako se vse pretekle bolečine katerih se morda bojiš z rednim meditiranjem zdravijo.

Kaj pomeni, če te je strah meditirati?

Največkrat nas zavajajo izgovori, da meditacija ni za nas ali pa da zanjo nimamo časa. V resnici pa se bojimo sebe. V sebi nosimo strahove pred neznanim, pred izgubo kontrole nad življenjem, strah pred smrtjo, pred temo, strahove pred nevidnimi silami, strah pred občutenjem čustvenih bolečin, pred soočanjem s strahovi, strah pred videnjem neznanega,…itd.

Ko se bojimo stopiti v stik s sabo skozi meditacijo, postanemo zelo omejeni. Živimo površinsko življenje, pestijo nas nenehne težave, kmalu privrejo na površje bolezni, odteženi so partnerski odnosi, finančne skrbi so na dnevnem redu, itd…, skratka naše življenje se vrti v začaranem krogu. Največkrat za naše težave krivimo življenje, ljudi, situacijo, državo, obdobje,…Ne da bi vedeli, da si življenje kreiramo sami, skozi svojo notranjost – v katero moramo dnevno vstopati s pomočjo meditacije – če se želimo osvoboditi, ozdraviti strahove in se ločiti od težkega površinskega življenja.

In kaj življenje želi od tebe?

Želi, da zavržeš izgovore in se soočiš s strahovi pred meditiranjem, ki ti preprečujejo vstopiti v svoj tempelj! To je najprej. S tem pa želi da se osvobodiš trplenja in da se odpreš svoji resnici. Želi da zase narediš tisto kar je najnujnejše – se odpreš svoji notranjosti s pomočjo meditacije! Prej kot to storiš, boljše zate, tvoje telo in življenje.

In kaj je zate najpomembnejše?

Da greš čez svoje strahove, ne glede nato kako težko je! Ko se soočimo s temo v nam, lahko nato pogleda svetloba skozi nas. Zelo pomembno je da izveš, da se boš v svoji notranjosti počutil/a najbolj varno, zato se meditiranja ne rabiš bati.

Vodena zdravilna meditacija >>