Sakralna čakra

Kje se sakralna čakra nahaja?

Sakralna čakra se nahaja 1 cm in pol pod popkom in seže vse do kolkov vključno s spolnim organom.

Sakralna čakra je tesno skupaj z zemeljsko čakro zato sta med sabo zelo odvisni. Ne moreta delovati ena brez druge. Ta čakra je tudi ena ranih in zelo pomembnih čaker za razvijanje čustvenega in spolnega ravnovesja ter kreativnostjo. Prične se razvijati od 8-14 leta starosti kar pomeni, da vse kar energetsko in zunanje skozi to obdobje vpiješ preko okolice, staršev, učiteljev…, ima čustveni vpliv na tvoje življenje.

Odprta sakralna čakra

Ko je tvoja sakralna čakra odprta je tvoja spolna energija v ravnovesju in izražena na zdrav način. Partnerstvo je zlahka manifestirano in v ravnovesju (tukaj seveda igrajo vlogo še ostale čakre). Zlahka vstopiš v svojo lastno kreativnost in jo izraziš z občutki vrednosti. Čustva ti niso tuja ampak jih lahkotno ter svobodno lahko izraziš, brez strahu, sramu ali podrejenosti. Ravno tako te odprta sakralna čakra popelje v občutke radosti, strasti do kreativnosti, zdravega spolnega sla, stika s svojo čutnostjo, senzibilnostjo in svobode. Tukaj se nahaja tako imenovani tvoj “notranji otrok zavedanja”, ki je igriv, razigran, radosten, čuti življenje z vso strastjo in ga živi. Z tem notranjim stanjem se zlahka povežeš in ga živiš. Zlahka slediš svojemu čutenu, tistemu kar te navdihne in se povežeš s svojimi čutili. Dobro prepoznaš svojo kreativno žilico in jo vpelješ v svojo poslanstvo. Tukaj so izpostavljeni tudi zdravi užitki: skozi delo, hrano, spolnost, kreativnost, hobiji, stik z otroci…

Čakra se očisti in odpre z rednim meditiranjem na Odpiranje in Uravnavanje čaker meditacijo.

Zaprta sakralna čakra

Tukaj nastopijo veliki občutki manjvrednosti, samoponiževanja, samokritičnost, odvisnost od drugih. Zaradi nezmožnosti svobodnega odraščanja s strani okolice ostaneš v stanju otroka – kar pomeni, da si zlahka skomandiran-a, tretiran-a kot otrok, se počutiš kot otrok, izžarevaš otroškost in se obnašaš ponekod kot otrok. Tukaj spada tudi otroška trma oz. otroško obnašanje, odvisnost od drugih (staršev ali partnerja). Ko je sakralna čakra zaprta tudi izgubiš stik z vsemi čustvi ali le z delnimi – ponavadi se ti skladiščijo kot veliki strahovi, locirani na predelu ledvic. Težko izraziš svoja čustva ali se jih bojiš izraziti. Imaš strah do matere ali ženske, ki te je vzgajala ter tudi do očeta. Velikokrat se ta strah nahaja na zelo nezavednem ravenu. Vse travme iz otroštva se skladiščijo kot močna disfunkcionalnost na področju spolnosti – premočno aktivna spolna energija oz. odvisnost od spolnosti,  zaprta oz. blokirana spolna energija (tukaj igra tudi prva čakra pomembno vlogo), agresivni spolni odnosi, nadlegovanja, posilstva… Stik z lastno kreativnostjo je zablokiran – ne veš kaj želiš kreirati oz. kaj te radosti.

Zaprta sakralna čakra – ostalo čustveno področje

Krivda, sram, nezaupanje, nerazumevanje, želja po skrivanju od drugih, frustracije, jeza, zanikanje lastnih potreb (primer: saj jaz ne potrebujem veliko denarja), okrivljanje sebe za vse kar prizadane druge, zanikanje svoje ženskosti in moškosti, ljubosumnost…Zanikanje spolnosti, drugih užitkov, kontroliranje čustev, skrivanje čustev, igranje da nisi prizadet-a, strah pred občutenjem čustev, zanikanje sebe, prepričanja da je spolnost grda, umazana ipd. Tukaj spadajo tudi odvisnosti, zelo pogosta je odvisnost od hrane ali neke vrste obsedenost s hrano. Hrana ti predstavlja srečo, radost in bi se brez nje počutil-a nesrečno/nesrečnega.

Nekaj zdravstvenih težav povezanih s sakralno blokirano čakro:

Poškodbe in težave na spolovilu, splavi, težave z mehurjem, težave z uriniranjem, neplodnost, menstrualni krči, zakasnele menstruacije, premočna menstruacija, bolečine v hrbtenici pred menstruacijo, težave z jajčniki (primer: povečan jajčnik), rak na maternici, predmenstrualni sindrom, odpoved ledvic-e, bolečine v spodnjem delu hrbtenice (večja kot je bolečina večji so zatrti strahovi), razdražljivo črevo, impotenca, maternični fibroidi…

Astrološka pomoč za tvojo težavo >>

Zdravilna meditacija, ki odpre tvoje čakre