Iz katerega čutenja živiš svoje življenje?

Iz katerega čutenja živiš svoje življenje?

Iz katerega čutenja živiš svoje življenje? Živiš življenje v obrambnem mehanizmu, morda v jezi ali v strahu? Ali pa morda čutiš močne bolečine žalosti ali ne čutiš ničesar? Iz kateregakoli zgoraj omenjenega čutenja živiš, sem spodaj zate opredelila in podala večje razumevanje tvojih čutenj, obnašanja, kaj je resnično potrebno notranje občutiti, da se tvoje življenje spremeni oz. da se osvobodiš in kako priti do prave spremembe v tvojem življenju.

V preteklosti smo občutili toliko bolečin, da se nam je skozi leta naredil obrambni mehanizem

na katerega se zelo različno odzivamo. Kot je na primer…igramo, da smo super…da nas nič ne prizadane..da smo močni…pogumni…samozavestni…za moške še posebej velja, da igrajo mogočnost in stabilnost saj so bili naučeni, da ne smejo jokati ipd…Na čustvene bolečine se nismo znali odzivati zato smo lastne ranljivosti poimenovali šibkosti in se odločili, da nas drugi ne bodo več rušili, poniževali, zlorabljali in ustrahovali kot so nas »včasih«. Vsak človek si je nadel različno debelino obrambnega mehanizma in nezavedno oddaljil od svobodnega sebe.

Vendar kot vidiš na sliki zgoraj je obrambni del le eden del, ki zakriva naš celotni čustveni center katerem smo se z leti izognili, da ga občutimo. Pod tem obrambnem mehanizmu se nahaja v nas jeza, bes, ki se močno prebudi v stanju nemoči. Nekateri živimo v tem besu, drugi ga prekrijejo z obrambnim mehanizmom, drugi niti ne vedo, da nosijo jezo v sebi. Ta jeza je močan ogenj, ki vedno manifestira nasilje, zlorabe, agresivne napade, tudi skrite manipulacije, nagajanja drugih ljudi, posmehovanja ipd. Mnogo ljudi ostane v tej plasti jeze, ki se sihrono vedno prepleta s strahom.

Za samo spremembo in ozdravljeno težavo je torej potrebno ob občutenju jeze iti še globlje s stanjem zavedanja in sicer v strah, ki je močni družabnik jeze. Pri nekaterih je lahko strah jasno v ospredju, skupaj z jezo. Pri drugih je strah močno v ozadju, skrit, prikrit. Večja kot je jeza, močnejši kot je bes, večje kot so frustracije, večji strahovi ležijo v nas. Prav pod vsakim našim občutkom jeze, razburjenja, reaktivnosti se nahaja v nas strah, ki je bil ustvarjen že v času odraščanja. Obstajajo pa v nas tudi karmični strahovi s katerimi pa smo se že rodili.

Občutenje strahu je torej tista točka,

ki nas lahko z zavedanjem in opazovanjem lastnega strahu popelje postopoma v bolečino, ki je koren našega trpljenja. Ko smo na tej točki, smo najbližje velikemu korenu in zdravljenju trpljenja ter posledično najbližje sebi, svojemu bistvu. Kajti čustvena bolečina v nas je tista ranljiva točka, katero z občutenjem nato lahko ozdravimo svojo težavo. Te čustvene bolečine so lahko globoke žalosti, ko nam ni bilo dovoljeno izraziti lastno mnenje…bolečina, ko smo prejeli udarec..bolečina ko smo morali živeti življenje staršev..bolečina, ko je naša strast bila zatrta z dretjem…bolečina, ko smo poslušali skozi ust najbljižnih, da iz nas ne bo nič..da smo čudni..ničvredni ipd….To so tiste bolečine in ranljivosti od katerih smo skozi leta zbežali saj nas močno bolijo.

To so čustvene bolečine do katerih se je potrebno dokopati ponovno do njih, nato se jih naučiti ponovno občutiti saj občutenje največjih ranljivosti prinaša zavedno zdravljenje in stik s sabo, s svojo resnico. Tako lahko ozdravimo koren bolečine, ki je manifestiral naše trpljenje v življenju in nas ločil od našega bistva oz. resnice. Edino tako lahko resnično ozdravimo bolečino in kot vidiš na sliki, je bolečina, ki nas osvobodi vedno v globini – globoko v nas.

Obstajajo tudi ljudje, ki ne čutijo nobenih čustvenih bolečin

saj so jezo, čustva zatrli in nadeli močan obrambni mehanizem. To so ljudje z veliko lupino obrambnega mehanizma katerih naloga je se naučiti kako vstopati nazaj v občutenja čustev in jih ponovno spoznavati. O tem bom podrobneje pisala kdaj drugič saj je to popolnoma novo področje katero imenujem oddaljenost od čustev.

Kaj se zgodi z ostalimi plastmi ob ozdravljeni bolečini? Izginejo skupaj s čustveno bolečino saj so bile “podaljšek” bolečine kot tudi velik znanilec trpljenja v tebi.

 

Komentiraj

Zapri menu
×
×

Cart