5 Pasti zlorabe v partnerstvu

1. Sprožilci verbalne manipulacije

V nasilnem partnerstvu je potrebno zelo paziti na pasti verbalne manipulacije v katerem prejmeš poniževanja katera pričneš živeti in s časoma tudi verjeti. Te verbalne manipulacije vsebujejo različne vsadke, ki vedno zelo bolijo. Najhuje pa je to, ko se z njimi poistovetimo. Takrat stopimo vstran iz svoje moči in nahranimo naše čustvene bolečine.

Bodi pazljiv-a, ko pride do takšnih verbalnih manipulacij, ki so lahko tudi polne posmeha kot je na primer…nisi sposobna/sposoben…pa kaj boš ti, ko nimaš pojma…si butast-a…če boš odšl-a te ne bo nobeden/nobena hotel-a…kdo pa bo tebe hotel…

Še posebej se lahko ti sprožilci verbalne manipulacije pojavijo, ko se odločiš nekaj zase narediti ali aktivirati kakšno svežo spremembo zate. Takrat te v nasilnem partnerstvu lahko čaka ogromno preizkušenj. Oseba te bo želela ustaviti zato, da ostaneš v oblaku svojega trpljenja in njegovega/njenega uživanja v tvojem trpljenju.

Predlagam ti, da v trenutkih, ko želiš nekaj zase storiti kljub verbalnim manipulacijam narediš korak, ki si ga želel-a narediti. Ali pa se od razmerja (če lahko) odstraniš kar se da hitro. Ne verjemi tem besednim manipulacijam, raje se takrat osredotoči na svoj prsni koš in opazuj svoje dihanje. In v trenutku svoje moči lahko poveš, da imaš takšnih besed dovolj. Takšne verbalne manipulacije so toksične za tvoj obstoj, srečo in zdravje.

2. Energijski zahtevki

Ko gre za nasilno partnerstvo se zgodi, da nasilna oseba drži nad tabo energijske zahtevke kot so na primer…da si ti odgovorna/odgovoren za njegovo/njeno srečo, dobro voljo, njegov/njen dan…in bo ta oseba energijsko zahteval-a, da se vrtiš okoli nje kot “klovn” in skrbiš zanj.

Ujemi te energijske zahtevke in bodi zaveden/zavedna, da nisi ti odgovorna/odgovoren za njegovo/njeno dobro voljo. Sekaj te energijske zahtevke na način, da se tisti dan ne vrtiš okoli nje/njega kot klovn ter ustrezaš na vsakem koraku. Zelo ti lahko postane neugodno tisti trenutek, ko ne boš sledil-a za spremembo energijskemu zahtevku. Vendar to je popolnoma normalno. V tebi so se prebudile čustvene bolečine, ki so manifestirale takšne zahtevke v partnerstvu. Sedaj se osredotoči na dihanje ter z zavedanjem opazuj te neudobnosti v sebi ter zdrži, da se ne podrediš energijskim zahtevkim. Pri tem je vedno potrebna vaja, da vztrajaš in včasih ti uspe, drugič ne. Ampak vsakič, ko ti uspe se ločiti od ugajanja energijskemu zahtevku, vstopaš v večjo svojo moč, vase in spreminjaš svoje življenje.

Jaz sem imela največkrat energijske zahtevke za kuhanje. V trenutku se je moja stabilnost porušila, postala sem zmedena in čutila, da se v osebi nahaja energijski zahtevek, da moram pripraviti tej osebi za jesti, ji ustreči, se ji podrediti, vse narediti zanjo…kajti če ne naredim, potem sem slaba oseba, on pa je ubogi, ki trpi. Potrebovala sem veliko zavedne vaje, da sem ujela te zahtevke in imela dovolj moči, da sem se z njimi soočila saj so energijski zahtevki bili nadvse močni.

3. Branje misli

V nasilnem partnerstvu vedno vladata dva pola: podrejenost in nadrejenost. Oseba, ki je nadrejena je nasilna, podrejena oseba pa je energetsko primorana brati misli nasilni osebi….Ta past je podobna energijskemu zahtevku, ki sem ga opisovala zgoraj. Vendar je vseeno malo drugačna in sicer v smislu, da bereš misli pri pogovarjanju z nasilno osebo. Predvsem umsko ter intuitivno proučuješ kaj bi bilo najbolje odgovoriti nasilni osebi, da bi zadovoljil-a potrebe besed, ki jih nosi. Deluje kot, da moraš prebrati misli kaj si želi nasilna oseba slišati od tebe.

Ko postaneš bralec misli nasilne osebe, si se ujel-a v veliko past. Zakaj? Ker si izgubil-a vso svojo moč. Branje misli popelje vso tvojo pozornost v nasilno osebo zaradi česar izgubljaš sebe, svojo moč, zavedanje in “identiteto”.

Predlagam ti, da ujameš kje bereš misli v svojem partnerstvu. Nato pri odgovarjanju vedno počakaj nekaj sekund, osredotoči se na dihanje in počakaj, da pride skozi tebe odgovor, ki bo pravi, brez branja misli. V trenutku, ko počakaš na odgovor in vadiš zaupanje, da bo pravi odgovor prišel skozi tebe, tudi bo. In ti odgovori bodo zelo zavedni, ki bodo presekali zlorabe. Ne bodo dovolili, da bereš misli, hkrati pa bo nasilna oseba prejela odgovor, ki bo ustavila nasilje skozi zahtevkom branja njegovih/njenih misli.

4. Prostor zlorabe

Če le lahko se umakni iz prostora kjer doživljaš zlorabo. Velikokrat sem stala in poslušala vso zlorabo, dovolila da je oseba izlila name vso energijo in hkrati verjela, da sem vse te besede jaz. Na koncu ob izhodu iz prostora, ko sem odhajala s sklonjeno glavo sem poslušala še zadnje grobe besede in se počutila ponižano, grdo, slabo, ničvredno in umazano. V tem prostoru se ujamemo v past, ko si dovolimo biti v prostoru in ne ukrepamo. In sicer naučila sem se uporabiti kranje zlorabe v prostoru na način, da pričnem odhajati iz prostora v trenutku, ko se prične zloraba. Kako to storiš in zakaj?

Iz prostora zlorabe se je potrebno karseda hitro umakniti v mir in tišino. Tukaj gre za zelo težke energije, ki le oškodujejo in povečajo tvoje trpljenje. Vstaneš se oz. pričneš odhajati iz prostora v trenutku, ko se prične zloraba. Ne dovoliš sebi in njemu/njej nasilja. Pomembno je, da tudi ozavestiš, da takšnega obnašanja več ne dovoliš. Ko odhajaš iz prostora imej načrt kam se boš umaknil-a. Če se umakniti ne moreš potem je pomembno soočanje, da ustaviš z besedami zlorabo. V tem primeru se lahko od tebe zahteva, da stopiš naprej. Ni lahko in za to je potrebno ogromno poguma ampak, če si v prostoru stisnjena v kot potem se lahko od tebe zahteva, da se tokrat ti izraziš.

Če gre za fizično zlorabo, pa prosi vodnike, da te zaščitijo.

5. Iskanje načine poniževanj

Ta past nastopi predvsem takrat, ko se odločiš narediti kakršno koli  v sebi prid spremembo v partnerstvu…ali pa želiš oditi iz razmerja ter poveš partnerju/partnerki…ali pa se prvič postaviš zase…

Na to past sem jaz padla mnogokrat vse dokler jo nisem bolje spoznala kako operira. In sicer nasilna oseba bo v takšnih ključnih trenutkih našla posebno zvite besede poniževanj, sponašanj, ki te lahko še kako močno bolijo. Ponavadi se mi je prebudila krivda in naslednji dan sem bila tej osebi v popolnosti podrejena. Verjela sem, da sem jaz kriva za vse.

Namreč tvoje čustvene bolečine so tesno povezane s tvojim partnerskim bolečinam. Tvoje delujejo na podrejeni način. Njegove/njene pa na nadrejeni način. Kar pomeni, da se bolečini med sabo zelo dobro poznata. Zato nasilna oseba ZELO DOBRO ve kaj mora reči, da ji/mu verjameš ali, da te zaboli. Bodi zavedna/zaveden, da gre za trike, ki te želijo držati v tvojem trpljenju. Tvoja naloga je, da se takrat postaviš zase ali nemudoma umakneš ter vztrajaš pri svoji odločitvi za katero si se odločil-a…pa če je to razhod razmerja..postavljanje zase…

Velikokrat se lahko zgodi, da nasilna oseba opravi svoje poniževanje in če vidi, da ji ni uspelo, bo našla še več besedni zvitih besed…pomembno je, da veš, da tega ne dovoliš več in, da najdeš način ali se umakneš ali stojiš za tistim kar rečeš.

Potrebuješ mojo pomoč?

Se soočaš z nasiljem v partnerstvu in potrebuješ mojo dodatno pomoč, smernice in personalizirane rešitve za tvojo osebno težavo? Če je odgovor DA, potem te vabim, da vstopiš v stik z mano preko spodnjega gumba. Z veseljem ti pristopim na pomoč.

Zapri menu
×
×

Cart